Hvordan vaske sminkebørster som en proff

Hvordan vaske sminkebørster

Er du en sminkeentusiast? Hvis ja, vet du betydningen av sminkekoster i rutinen din. Like viktig som dette sminkeverktøyet, er det å holde dem bakteriefrie og støvfrie. I denne artikkelen vil jeg fortelle deg alle tips og triks for hvordan du vasker sminkebørster.

Tørrrensing av børster er en rask og enkel metode for å fjerne overflødig produktrester og rusk, mens dyprensing sikrer grundig fjerning av sminkerester, oljer og bakterier. Å unngå varmt vann, holde børster unna sollys og varmekilder, og bruk av børstebeskyttere er alle avgjørende trinn for å bevare kvaliteten på børstene dine.

Profesjonell sminkør bruker sminkebørste

Hvor ofte bør du vaske sminkebørstene dine?

Hver 7. til 10. dag bør du vaske sminkebørstene dine, råder American Academy of Dermatology. Det reduserer opphopning av smuss og bakterier, som kan forårsake utslett, kviser og andre hudproblemer.

Men et par ting kan påvirke hvor ofte du bør vaske børstene dine. For eksempel kan det hende du må vaske børstene oftere hvis du har fet hud. I tillegg må du vaske børstene oftere enn du ville gjort hvis du bare brukte dem med jevne mellomrom enn hvis du bruker dem hver dag.

Hvordan vaske sminkebørster

Les de detaljerte trinnene for hvordan du bør vaske sminkebørstene:

Vask av sminkebørster

Trinn 1: Rens

Det er viktig å utføre en rask rens på sminkebørstene dine, spesielt hvis du bruker dem regelmessig. Rensing hjelper til med å fjerne overflødig sminkerester, smuss og rusk, noe som gjør den påfølgende dyprengjøringen enda mer effektiv.

Bruk børsterens eller alkoholspray

 • Bruk børsterens laget spesielt for dette formålet. Disse rengjøringsmidlene er enkle å bruke fordi de kommer i form av sprayflasker.
 • Alkoholspray er et annet valg som effektivt renser børstene. Vær imidlertid forsiktig når du bruker denne teknikken, siden vanlig alkoholbruk kan tørke ut busten på børster laget av naturlige hår.

Tørk av børsten på en ren klut eller tørkepapir

 • Spray forsiktig børsterens eller alkohol på en ren klut eller papirhåndkle.
 • Snurr børsten på kluten eller papirhåndkleet i sirkulære bevegelser for å fjerne sminkerester og urenheter.
 • Fortsett denne prosessen til børsten ikke etterlater farge eller produkt på kluten.

Trinn 2: Dyprengjøring

Dyprengjøring er den mer grundige delen av prosessen, rettet mot å fjerne sminke, oljer og bakterier fra børstene. Avhengig av hvor ofte du bruker dem, anbefales det å rengjøre børstene dypt minst en gang i uken.

Bruk sjampo eller børsterens

 • Velg en mild sjampo eller et børsterens som utgangspunkt. Børstehår kan bli skadet av sterke vaskemidler.
 • Klem en liten mengde av rensemidlet på håndflaten eller en rengjøringsflate.

Fortynn sjampoen og bløtlegg børstene

 • Fukt børstebustene forsiktig under varmt rennende vann; ikke fukt børstebasen, da dette kan løsne limet som holder busten sammen.
 • Snurr den fuktede børsten i sjampoen eller rensemidlet på håndflaten eller rengjøringsmatten, til det skummer.
 • Hvis du bruker en rengjøringsmatte, snurrer du børsten på den strukturerte overflaten for å fjerne gjenstridige sminkerester.

Trinn 3: Skyll og tørk

Etter å ha rengjort børstene grundig, er det avgjørende å skylle dem ordentlig og bruke de riktige tørketeknikkene for å beholde formen og funksjonaliteten.

Skyll børstene grundig

 • Skyll børstene under rennende vann til sjampoen eller rensemidlet er helt fjernet og vannet er klart.
 • Form børstebustene forsiktig med fingrene for å gjenopprette sin opprinnelige form.

Unngå bunnen av børsten

Som nevnt, hold børstens base så tørr som mulig. Hylsen, metalldelen som er ansvarlig for å holde på busten, kan bli våt eller fuktig, noe som fører til at busten faller ut og børsten blir mindre effektiv.

Riktig tørketeknikk

 • Lufttørking flatt vs. hengende: Legg børstene flatt på et rent håndkle eller et tørkestativ. Dette bidrar til å bevare formen og forhindrer at vann renner inn i hylsen. Alternativt, hvis du foretrekker det, kan du henge børstene opp ned ved hjelp av klips eller et børstetre. Å henge børstene sikrer at vann ikke samler seg ved basen.
 • Unngå sollys og varmekilder: Tørk aldri børstene dine i direkte sollys eller i nærheten av varmekilder som hårfønere. Varme kan skade busten og svekke limet som holder dem sammen.
 • Bruk børstebeskyttelse: Prøv å bruke børstebeskyttere eller -hylser gjennom hele tørkeprosessen for å bevare formen på børstene dine. De hindrer busten i å spre seg fra hverandre når de tørker.

Børstespesifikke rengjøringsteknikker

Ulike typer sminkebørster
 • Foundation- og Concealer-børster: For å rengjøre børstebustene helt, bruk skummet. Gjenta prosedyren etter behov for å rengjøre børsten grundig. Konsentrer deg om midten på børsten, der det samler seg mest produktrester.
 • Øyenskygge og blandingsbørster: Rens forsiktig busten mens du tar hensyn til børstespissene der øyenskyggen har en tendens til å feste seg. Vær ekstra skånsom med børster laget av naturlige hår, for å unngå skade.
 • Leppebørster: Leppebørster kan samle mye pigment, så rengjør dem for å unngå fargeoverføring. Rengjør børsten ved å rotere den i små sirkler.
 • Syntetiske vs. naturlige hårbørster: Vær oppmerksom på hvilken type børster du rengjør. Syntetiske børster er vanligvis mer holdbare og tåler mer trykk under rengjøring. Derimot krever naturlige hårbørster skånsommere behandling for å unngå å skade de sarte bustene.

Les også: Hvordan vaske hårbørsten for en ren og sunn hodebunn

Flere tips og triks

Følg disse triksene for å få det beste resultatet:

1. Bruk av børsterensematter og verktøy

 • Børsterengjøringsmatter: Disse spesialiserte silikonmattene med mønstrede teksturer og teksturerte overflater er laget for å rengjøre sminkebørstene grundig. Bare drypp en liten mengde mild sjampo eller børsterens på matten og gni børstens bust over den grove overflaten. Matten gir en grundigere dypvask og fjerner seige sminkerester.
 • Børsterengjøringsverktøy: Det finnes mange børsterengjøringsverktøy på markedet som kan hjelpe. Noen verktøy har riller som gjør rengjøringen av børsten enklere. Andre kan ha sugekopper å feste til vasken, og frigjør hendene for lettere vasking.

2. Gjør-det selv: børsterens for børster av naturlig hår

 • Olivenolje og oppvasksåpe: For en skånsom og effektiv gjør-det-selv-børsterens, bland olivenolje og oppvaskmiddel i like deler. Olivenoljen hjelper til med å bryte ned sminke og behandle busten, mens oppvaskmiddelet fjerner oljer og rester. Skyll børstene grundig etter rengjøring.
 • Kokosolje og Tea Tree Oil: Et annet naturlig alternativ er å blande kokosolje med noen dråper tea tree olje. Tea tree olje har antimikrobielle egenskaper, slik at den kan desinfisere børster og forhindre bakterievekst.
 • Eplecidereddik og vann: Lag en løsning med like deler eplecidereddik og vann. Dypp børstebustene i blandingen og virvl dem på en rengjøringsmatte eller i håndflaten. Skyll børstene grundig med vann etterpå.

Ofte spurte spørsmål:

Kan jeg bruke oppvaskmiddel til å rengjøre børster?

Ja, du kan bruke oppvaskmiddel til å rengjøre sminkebørstene dine. Imidlertid er det viktig å velge et skånsomt oppvaskmiddel, helst en som er fri for sterke kjemikalier eller dufter. Oppvaskmiddel kan effektivt fjerne sminkerester og oljer fra børstene dine.

Kan jeg dele sminkebørster med andre?

Det anbefales ikke å dele sminkekoster med andre. Hver persons hud har et unikt mikrobiom; deling av børster kan spre patogener, oljer og døde hudceller. Dette kan forårsake hudutslett, kviser eller til og med infeksjoner.

Helt til slutt:

Ta deg noen minutter til å rense sminkebørstene dine nå, etter å ha lest denne artikkelen. Ved å bruke litt tid og krefter på å rengjøre børstene dine regelmessig og riktig, investerer du i levetiden til sminkebørstene dine og samtidig også hudens velvære.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *